Astma-allergi i skolen

Top banner

Allergi

Overfølsomhedssygdomme er en paraply af sygdomme som astma, høfeber og eksem.

Overfølsomhed er delvist arveligt betinget. Det betyder at har man forældre eller søskende der har eller har haft overfølsomhedssygdomme er sandsynligheden for selv at få allergi større. Men man kan godt udvikle en overfølsomhedssygdom, selvom ingen andre i familien har det.

En person med overfølsomhed reagerer på ting i omgivelserne, som andre mennesker normalt ikke reagerer på. Man får symptomer hver gang man møder det man ikke kan tåle.

Overfølsomhed kan skyldes allergi, men der kan også være andre årsager. De andre årsager kalder man gerne ”ikke-allergisk overfølsomhed”.

Man har størst risiko for at udvikle allergi over for de allergifremkaldende stoffer, kaldet allergener, som man dagligt er i kontakt med fx dyr, husstøvmider og pollen.

Det er individuelt, hvor megen allergenpåvirkning der skal til, før man får allergisymptomer. Nogle mennesker med allergi, fx over for kat, kan reagere hvis sidemanden i klassen har katteallergener på sit tøj, andre vil ikke få symptomer af så lille en mængde allergen.
Vil du vide mere om de enkelte allergener er de nærmere beskrevet på siden allergener.

Overfølsomhedssygdomme kan også udløses af irritanter som fx tobaksrøg, dufte og afgasninger samt vand og sæbe.

allergi
Astma_Allergi_DK_logoAAiSK